„Czy żelazko miało duszę, a pająki mogły ozdabiać dom?”
Przedszkolaki w Izbie Regionalnej w Rodakach i warsztaty kulinarne. „Czy żelazko miało duszę, a pająki mogły ozdabiać dom?” – odpowiedzi na te i wiele innych pytań szukały przedszkolaki podczas wycieczki do Izby Regionalnej w Rodakach. We wtorek nasze maluchy odwiedziły to niezwykłe miejsce, w którym czekała na nas, jak zawsze uśmiechnięta Pani Halinka Ładoń. Maluchy słuchały opowiadań o dawnych czasach, zadawały mnóstwo pytań, musiały dotknąć każdą rzecz, która wzbudziła ich ciekawość. Dzieci dowiedziały się do czego służyły cepy, co to jest balia i tara, jak robiono masło i pieczono chleb. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się kołowrotek i pianino oraz drewniane i zrobione ze słomy zabawki. Pani Halinka z wielką cierpliwością odpowiadała na wszystkie pytania przedszkolaków. Przygotowała też dla nas słodki poczęstunek. Serdecznie dziękujemy za gościnę i bardzo cenną lekcję historii. Po wizycie w Izbie Regionalnej przyszedł czas na podsumowanie zdobytych wiadomości. A najlepiej to zrobić w praktycznym działaniu, dlatego podczas warsztatów kulinarnych maluchy maselniczką ubijały masło. Praca była wspólna, ponieważ każde z dzieci chciało spróbować swoich sił. A energii im nie brakowało. Już po kilkunastu minutach wlana do maselniczki śmietana zamieniła się w pachnące masło. Maluchy wszystkimi zmysłami poznawały produkt swojej pracy. Dopełnieniem do masełka był świeży chleb, który dzieci zajadały z wielkim apetytem, prosząc o dokładkę. Warsztaty były nie tylko super zabawą, ale także okazją do przypomnienia zasad higieny przygotowywania posiłków.