„Wiosenna sałatka” – warsztaty kulinarne w Oddziale Przedszkolnym

W środę 7 maja przedszkolaki z Oddziału Przedszkolnego przyszły do przedszkola wyposażone w kuchenne przybory: deseczkę do krojenia, nożyk, miseczkę i oczywiście kolorowe, pachnące nowalijki. Tego dnia w przedszkolnej sali zapachniało wiosną. Podczas warsztatów kulinarnych, w ramach ogólnopolskiego programu Kubusiowi Przyjaciele Natury oraz akcji Odżywiam się zdrowo i ekologicznie, maluchy robiły smaczną, pełną witamin warzywną sałatkę. Wspólna praca stała się okazją do przekazania dzieciom wiadomości dotyczących odżywczych właściwości owoców i warzyw oraz sposobów zdrowego i ekologicznego odżywiania. Przez praktyczne działanie dzieci poznawały walory smakowe i zdrowotne warzyw i owoców, przyswajały wiedzę z zakresu higieny i kultury spożywania posiłków. Dzieci przygotowały się do zajęć znakomicie i w ich miseczkach znalazły się kolorowe papryki, rzodkiewki, pomidory, ogórki. Niektóre wkroiły też do swojej sałatki cebulkę i zielony szczypiorek. Własnoręcznie zrobiona sałatka wyśmienicie dzieciom smakowała, dlatego chętnie sięgały po dodatkowe porcje. Maluchy nie zapomniały również o swoich najbliższych. I dla nich także przygotowały „witaminowe pyszności”, które zabrały po zajęciach do domu. Po takiej dawce witamin i zabawy wszystkie dzieci będą zdrowe, piękne i uśmiechnięte.

 
 

0 Komentarzy

Możesz być pierwszym, który doda komentarz.

 
 

Skomentuj