Warsztaty kulinarne w Oddziale Przedszkolnym – „Robimy masło”

W czwartek 28 lutego przedszkolaki z Oddziału przedszkolnego podczas warsztatów kulinarnych odbywających się w ramach projektu „Odżywiam się zdrowo i ekologicznie” „cofnęły” się do dawnych czasów. Pod czujnym okiem swojej wychowawczyni p. Iwony Barczyk maluchy robiły świeże, pachnące, ale przede wszystkim zdrowe masło. Przez praktyczne działanie dzieci poznały metodę robienia masła, którą przez lata stosowały nasze prababcie. O tym, że było to dla nich całkiem nowe doświadczenie świadczyły radosne okrzyki zachwytu, gdy w maselniczce pojawiło się masło. Nikogo nie trzeba było przekonywać i namawiać do spróbowania świeżego wieloziarnistego pieczywa z pachnącym, własnoręcznie zrobionym masłem. Kromki znikały z talerza błyskawicznie. Przedszkolaki spróbowały maślanki, która bardzo im posmakowała. Niektórzy pili ją po raz pierwszy w życiu. Zajęcia były też okazją do rozmowy na temat zdrowego, ekologicznego odżywiania oraz bezpieczeństwa i higieny pracy podczas przygotowywania i spożywania posiłków.

 
 

0 Komentarzy

Możesz być pierwszym, który doda komentarz.

 
 

Skomentuj