„Warzywne pyszności” – warsztaty kulinarne w Oddziale przedszkolnym

W czwartek 10 maja w Oddziale przedszkolnym naszej szkoły zapachniało wiosną, zdrowiem i ekologią. Tego dnia Kubusiowi Przyjaciele Natury, pod czujnym okiem wychowawczyni p. Iwony Barczyk, samodzielnie przygotowały pyszne, zdrowe i bardzo kolorowe sałatki warzywne. Nasze maluchy same wybrały sałatkowe składniki. W ich miseczkach znalazły się pachnące ogórki, pomidory, zielona sałata, szczypiorek, rzodkiewka, kolorowa papryka. Niektóre dodały także chrupiącą marchewkę i kalarepkę. W czasie pracy, która okazała się świetną zabawą, dzieci poznały właściwości odżywcze warzyw oraz sposoby zdrowego i ekologicznego odżywiania. Największą jednak przyjemnością była wspólna degustacja przygotowanych własnoręcznie sałatek. I nawet te największe „niejadki” z naszej grupy ze smakiem spróbowały wykonanych z takim zapałem kolorowych i zdrowych pyszności. Zajęcia kulinarne, oprócz wiadomości o ekologicznym i zdrowym odżywianiu, bezpieczeństwie i higienie pracy podczas przygotowywania i spożywania posiłków oraz właściwościach odżywczych warzyw i owoców, dostarczyły przedszkolakom wiele wrażeń smakowych i dotykowych. Jak podczas każdych warsztatów kulinarnych i tym razem dzieci nie zapomniały o swoich najbliższych. I dla nich także przygotowały „sałatkowe  pyszności”, które po zajęciach zabrały do domu. Wszystkim się podobało i… smakowało! A przedszkolaki już pytają o następne kulinarne zajęcia, podczas których zrobią następne smakołyki – tym razem owocowe.

 
 

0 Komentarzy

Możesz być pierwszym, który doda komentarz.

 
 

Skomentuj