Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia

Various_grainsWarto się pochwalić na łamach lokalnej gazety tym bardziej, że chwalą inni i doceniają pracę dyrekcji szkoły i uczniów. Jednym z sukcesów szkoły jest udział w ogólnopolskim programie pt. Aktywni Obywatele – w projekcie Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej pt.„Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole w 2014r.” i otrzymanie wyróżnienia oraz Certyfikatu potwierdzającego udział i zaangażowanie w projekcie prezentującym „dobre praktyki”. Wyróżnienie i opisy działań naszej szkoły znajdują się w opublikowanej książce pt. „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014”, którą wydała Fundacja Dobre Życie w Warszawie. Patronat nad kampanią objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Minister Edukacji Narodowej. Celem kampanii jest zwrócenie uwagi na problem chleba, podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami.

Szkoła w Rodakach dołączyła do grona szkół biorących udział w czwartej edycji kampanii „Tydzień chleba na zakwasie w szkole”. Przez tydzień dzieci z klasy II i III  realizowały program. Przygotowały inscenizację pt. „Od ziarenka do bochenka”, dowiedziały się ilu rąk potrzeba, aby mieć kawałek chleba. Na korytarzu przygotowano piękną dekorację oraz gazetkę z wiadomościami o chlebie. Zorganizowano stoisko z różnymi rodzajami chleba głównie chleba upieczonego na zakwasie, dzięki czemu w całej szkole pachniało chlebem. Szkoła Podstawowa w Rodakach należy do Powiatowej Sieci Szkół Promujących Zdrowie, ma duże doświadczenie w promowaniu zdrowej żywności. Kolejną ciekawostką podczas realizacji projektu był dzień, który przebiegał pod hasłem „Bądź dobry jak chleb”, w którym dzieci same komponowały i przygotowywały kanapki. Hasło ma wymiar religijno – wychowawczy, jest w nim zawarta myśl o budowaniu codziennych relacji opartych na serdeczności, życzliwości i dobroci. W kolejnych dniach dzieci przygotowywały plakaty informujące o znaczeniu chleba w życiu każdego człowieka, przygotowały kostiumy, w których prezentowały warzywa wykorzystywane do kanapek. Na koniec zorganizowano warsztaty pieczenia chleba na zakwasie pt. „Bez chleba żyć się nie da” oraz wycieczkę do miejscowej piekarni, gdzie poznały proces wypieku chleba.

Akcję przygotowały i program razem z dziećmi realizowały nauczycielki: Małgorzta Leśniak, Irena Lelakowska i Iwona Barczyk.

 
 

0 Komentarzy

Możesz być pierwszym, który doda komentarz.

 
 

Skomentuj