„Dzień drugiego śniadania” – Kubusiowi Przyjaciele Natury robią wiosenne kanapki.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! To dzięki niemu dzieci mają energię do nauki   i zabawy, a dorośli siłę do pracy. Dlatego w piątek 14 marca nasi najmłodsi uczniowie z klas 0 – I postanowili o tym wszystkim przypomnieć, przygotowując wiosenne drugie śniadanie. Na zajęciach dzieci poprzez zabawę uczyły się o zdrowym odżywianiu,  poznały korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania, dowiedziały się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata  w produkty zbożowe i 5 porcji owoców, warzyw i soków. Same wybrały produkty, z których powinno składać się zdrowe drugie śniadanie. Następnie pod kierunkiem swojej wychowawczyni samodzielnie przygotowały kanapki z dostępnych zdrowych produktów, które w tym dniu przyniosły do szkoły.

Wszystkie maluchy z wielkim zapałem wykonywały swoją pracę, której rezultatem były różnorodne i bardzo kolorowe kanapki. Można było na nich znaleźć wędlinę, jajka, różne gatunki sera, ale przede wszystkim warzywa i nowalijki, które nie tylko dodawały kanapkom uroku i smaku, ale przede wszystkim sprawiły, że kanapki te były bardzo zdrowe. Przygotowane kanapki wszystkim bardzo smakowały, dlatego akcję „Dzień drugiego śniadania” można uznać za udaną. Większość kanapek została od razu zjedzona przez maluchy, a to co zostało dzieci zabrały do domu dla swoich najbliższych. Zajęcia były realizacją programów „Kubusiowi Przyjaciele Natury”, „5 porcji warzyw, owoców i soku” oraz „Odżywiam się zdrowo i ekologicznie”, które w klasach 0 – I w roku szkolnym 2013/2014 realizuje p. Iwona Barczyk.

 
 

0 Komentarzy

Możesz być pierwszym, który doda komentarz.

 
 

Skomentuj