Warsztaty pieczenia chleba

„Bez chleba żyć się nie da” – te słowa są wyrazem naszej codziennej troski o chleb powszedni i głębokim uzasadnieniem uroczystości Święta Chleba. To świadectwo wielkiego uznania dla ludzi, którzy codziennie dosypują do każdego bochenka chleba goszczącego na naszym stole garstkę swej pracy a więc dla rolników, młynarzy, piekarzy i cukierników. Dziś składamy im podziękowania za ogromny trud dzięki , któremu z szacunkiem traktujemy każdą okruszynę chleba.

Dnia 22 października odbyły się w naszej szkole warsztaty pieczenia chleba. Uczniowie klasy II i III upiekli pyszne bułeczki i chleb. Chlebem zapachniała cała szkoła. Wszyscy duzi i mali poczęstowali się świeżym , jeszcze ciepłym chlebem i bułeczkami.

 

Bez pracy nie ma kołaczy

Dnia 23 października uczniowie naszej szkoły odwiedzili piekarnię w Rodakach. Była to bardzo ciekawa lekcja. Dzieci poznały ostatni etap historii „Od ziarenka do bochenka”- wypiek chleba. Kto i kiedy upiekł pierwszy chleb nie wiadomo .Dopiero 3 – 4 tysiące lat temu starożytni Egipcjanie odkryli, że do ciasta chlebowego można dodać zaczynu z maki żytniej albo drożdży, żeby ciasto wyrosło i uzyskało delikatniejszy smak. Oni tez wynaleźli pierwsze piece piekarskie.

W polskiej tradycji chleb był symbolem pożywienia, dostatku i pomyślności. W biedniejszych częściach Polski, chleb pojawiał się na stole jedynie w największe święta. Przez długi czas pieczono go z grubo zmielonej mąki pszennej, żytniej i jęczmiennej, owsianej, a nawet kukurydzianej.

Chleb był i jest w Polsce w ogromnym poszanowaniu. Pieczono go raz na tydzień. Gdy upadł na ziemię, podnoszono go i przepraszając – całowano. Pierwszego wyjętego z pieca bochna nie krojono nożem, ale łamano się nim , czyniono nad jego spodem znak krzyża.

 
 

0 Komentarzy

Możesz być pierwszym, który doda komentarz.

 
 

Skomentuj