Tydzień chleba na zakwasie

16-23 października – Tydzień chleba na zakwasie w naszej szkole

Nasza szkoła dołączyła do grona szkół biorących udział w czwartej edycji  kampanii „Tydzień chleba na zakwasie w szkole”, której inicjatorem jest Fundacja Dobre Życie. Patronat nad kampanią objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Minister Edukacji Narodowej. W tym roku termin edycji zaplanowany został na 16-23 października. Celem kampanii jest zwrócenie uwagi na potrzebę spożycia chleba żytniego, a także podniesienie świadomości konsu­mentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi meto­dami. Kampania jest pretekstem i okazją do zaintere­sowania uczestników tym, co kładą na talerzu, jak się odżywiają, i jak dieta wpływa na ich zdrowie.

 

W tym roku szczególny nacisk kładziemy na zmotywowanie młodych ludzi do spożywania większej ilości chleba, w tym głównie z ziarna z pełnego przemiału, żytnie­go, na zakwasie.

W ramach tygodnia promowania chleba zaplanowaliśmy szereg działań. W pierwszym dniu kampanii dzieci z  klasy II i III przygotowały inscenizację pt. ”Od ziarenka do bochenka”. Nasi uczniowie dowiedzieli się „Ilu rąk potrzeba, aby mieć kawałek chleba”. Na korytarzu przygotowano piękną dekorację  oraz gazetkę z wiadomościami i ciekawostkami o chlebie. Ponadto zorganizowano stoisko z różnymi gatunkami chleba dzięki temu zapachniało w całej szkole . Na zakończenie wszyscy uczniowie i nauczyciele podzielili się pysznym i pachnącym,  świeżym chlebem.

 

Bądź dobry jak chleb – drugi dzień kampanii

Powinno się być dobrym jak chleb,
Powinno się być jak chleb,
Który dla wszystkich leży na stole,
Z którego każdy może kęs dla siebie ukroić
I nakarmić się, jeśli jest głodny
Adam Chmielowski

W naszej szkole promuje się zdrowie i żyje się zdrowo! Kampanie na rzecz zdrowego stylu to już nasza szkolna tradycja. Dlatego z entuzjazmem przyłączyliśmy się do ogólnopolskiej kampanii poświęconej promowaniu naturalnie wytwarzanej żywności, że szczególnym uwzględnieniem pieczywa produkowanego na zakwasie. Drugi dzień kampanii przebiegał pod hasłem: „Bądź dobry jak chleb”. Uczniowie w tym dniu przygotowali zdrowe kanapki. Była to świetna okazja do poznania bądź przypomnienia sobie zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie oraz spożywania zdrowych produktów: warzyw, nabiału itp. Następnie wszyscy uczniowie degustowali przygotowane zdrowe kanapki.

 

Warsztaty plastyczne – dzień trzeci

Kampania „Tydzień chleba na zakwasie w szkole” jest doskonałą okazją do zachęcenia uczniów, aby zwracali uwagę na  to co jedzą i zadbali o swoje zdrowie. Chleb w naszej kulturze ma wartość o wiele większą niż jakikolwiek inny pokarm. Obok wartości odżywczej, czy walorów smakowych, ma także wielkie znaczenie symboliczne, społeczne czy też religijne.

W trzecim dniu kampanii uczniowie wykonywali plakaty o chlebie. Każdy plakat opisany był hasłem, np.  Kto ma żytko, ten ma wszystko.  Bez pracy nie ma kołaczy. Biedna to kraina, gdzie się chleb kończy, a kamień zaczyna. Z plakatów zorganizowano wystawę na korytarzu, dzięki temu mogą ją oglądać także rodzice.

 
 

0 Komentarzy

Możesz być pierwszym, który doda komentarz.

 
 

Skomentuj